Bærekraft og etisk handel
Om oss:
Brødrene Flaarønning AS er en gammel familiebedrift etablert i 1868. Bedriften ble etablert som garveri og salmakerverksted. Helt frem til 2000-tallet var dette en viktig del av vår virksomhet. I dag er vår virksomhet kjøp og salg av gaveartikler og suvenirer. Suvenirmarkedet er vårt viktigste segment. Vi leverer til de fleste butikker i Norge som selger suvenirer. I tillegg leverer vi gaveartikler til en rekke andre butikker og virksomheter. Vi har også noe eksport til kunder i Europa og USA.
Helt siden 1800-tallet har vi holdt til på Ler, ca 3 mil sør for Trondheim.
Produktene designer vi og utvikler selv, mens produksjonen foregår hos våre produsenter rundt i verden. De fleste av våre produsenter er lokalisert i Baltikum og Østen.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Styrets erklæring
Vår historie har bakgrunn fra lokal og småskala produksjon og handel. Dages virksomhet med innkjøp og handel med store deler av verden, og en større distribusjon av våre produkter skaper andre og mer komplekse utfordringer knyttet til bærekraft og etisk handel.
Vårt fokus har alltid vært å behandle folk med respekt og verdighet, og ta vare på vårt felles miljø. Dette ligger i vårt DNA. Styret jobber aktivt med å forankre dette internt i vår virksomhet, og i interaksjon med våre leverandører og kunder fra hele verden.
Arbeidet med bærekraft og etisk handel skal være et fast punkt på hvert styremøte. Her vil bedriftens arbeid med bærekraftig og etisk handel bli diskutert og evaluert.
Aktsomhetsvurdering/risikoanalyse:
Brødrene Flaarønning AS har definert følgende risikoområder og fokusområder som viktigst for arbeidet:
- Arbeidsforhold i særskilt risikoutsatte land
- Miljøpåvirkning av transport av varer.
- Helse og miljø påvirkning av varer i produksjon og i bruk hos forbruker.
FN’s bærekraftmål:
Det er besluttet fra styret at følgende av FN’s bærekraftsmål skal være våre fokusområder;
8: Anstendig arbeid og økonomisk vekst
12: Ansvarlig forbruk og produksjon
13: Stoppe klimaendringer.
Praktisk arbeid
Arbeidet med bærekraft og etisk handel skal være en integrert del av alle prosesser i bedriften. Vi er medlem av Miljøfyrtårn, og den internasjonale organisasjonen Amfori. Gjennom miljøfyrtårn og Amfori har vi tilgang til nødvendige hjelpemidler og rammeverk til å kunne jobbe strukturert og effektivt med bærekraft og etisk handel. Miljøfyrtårn og Amfori er bedriftens fundament og verktøykasse får å kunne oppfylle de forpliktelser og krav som stilles til oss og våre produsenter.
Ler, ………………………………
Bjarne Berg Anders Flaarønning
Styrets Leder Daglig leder/styremedlem
May Skjervold Henrik Flaarønning
Styremedlem Styremedlem
Vi ble sertifisert som Miljøfyrtårn i 2022.
Miljøfyrtårn er den mest prestisjefylte sertifiseringen innen miljø og samfunnsansvar i Norge. Miljøfyrtårn er også den første nasjonale ordningen som er blitt anerkjent av EU som oppfølger kravene til EMAS og ISO 14001.
Miljøfyrtårn sikrer at bedriften har gode rutiner og jobber aktivt med indre og ytre miljøtiltak, arbeidsmiljø og produktsikkerhet. Å være Miljøfyrtårnsertifisert er å være i en kontinuerlig forbedringsfase på alt fra avfallshåndtering til CO2 utslipp, fra fysisk og psykisk arbeidsmiljø, til fokus på miljø og bærekraft ved innkjøp og produktutvikling.
Les mer her: https://www.miljofyrtarn.no/
Vi ble medlem i Amfori i 2024.
Amfori er en internasjonal non-profitt organisasjon innen etisk handel og miljø. Fokuset er menneskerettigheter, bærekraft og miljø i produksjonsbedrifter rund omkring i verden.
Gjennom Amfori blir våre leverandører revidert innen menneskerettigheter, bærekraft og miljø. Revisjoner blir utført av Amforis samarbeidspartnere på bestilling fra oss eller andre medlemsbedrifter. Amfori har et stort system for å følge opp produksjonsbedriftene og hjelpe dem til å forbedre sitt arbeid med å ivareta menneskerettigheter, bærekraft og miljø.
Les mer her: https://www.amfori.org/en
Aktsomhet og risikovurderinger
Arbeidsforhold hos leverandører:
Gjennom Amfori foretas det revisjon/ kontroll av utvalgte leverandører i utsatte områder i verden. Uavhengige kontrollinstanser i Amfori systemet utfører fysiske kontroller med jevne mellomrom hos produsenter og det finnes et systematisk rammeverk for å kontinuerlig forbedre situasjonen hos den enkelte produsent. Vi får også tilgang til revisjoner hvor andre medlemsbedrifter i Amfori har bestilt revisjon av de produsentene vi samarbeider med. Dette kommer i tillegg til egenerklæringer og revisjoner fra andre instanser som vi har fått fra våre leverandører.
Vi er i oppstartfasen med dette arbeidet og vi jobber kontinuerlig med å konkretisere vårt arbeid med Amfori, føre opp våre produsenter i Amfori plattformen og hente inn revisjoner eller bestille revisjoner på våre produsenter.
Risikoen for barnearbeid og tvangsarbeid anses som relativt liten hos våre leverandører, men er absolutt noe som må kontrolleres og følges opp kontinuerlig. Generelle arbeidsforhold, lønnsforhold og miljø på arbeidsplassene, diskriminering og foreningsfrihet er viktige fokusområder. Korrupsjon er vanskelig å kontrollere, men er overhodet ikke akseptabelt om vi skulle få nyss om det.
Miljøpåvirkning av transport av varer:
Mange av produktene vi selger kommer fra østen, og vi jobber kontinuerlige med å redusere miljøpåvirkningen i vareflyten. Det skal lages et CO2 regnskap for vareflyten, og hvor de mest miljøvennlige transportmetodene vil bli valgt.
Vi jobber med flere produsenter i Europa, og har som mål å øke andelen europeiske produkter i årene framover.
Helse og miljø påvirkning av varer i produksjon og i bruk hos forbruker:
Helse og miljøpåvirkningen i produksjonen er en del av Amfori’s arbeid. Vi fokuserer sterkt på å teste og kvalitetssjekke våre produkter slik at de ikke utgjør en helserisiko for våre sluttkunder.
Vi har i de siste årene fokusert på å øke andelen av produkter i naturmaterialer. Bla ull istedenfor polyester i tekstiler.
Oppdatert 23. januar 2025